Blog

Cariera în IT.
MivoCloud Baner

Oameni de afaceri: Jeff Bezos - de la un magazin de cărți pâna la lansarea rachetelor.

Blog Single

Astăzi, în prim plan îl avem pe Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon, fondatorul și proprietarul companiei aerospațiale Blue Origin și al editurei The Washington Post. Potrivit unor date de anul trecut averea lui Bezos se estimează la $57 miliarde, astfel fiind considerat unul din cei mai bogați oameni ai planetei.

Copilărie. Educație. Hobby.
Hypermind

Jeff Bezos s-a născut în ziua de 12 ianuarie a anului 1964 și până la 4 ani a crescut fără tată, educația având doar de la mama, Jackie Bezos. Atunci când Jeff a ajuns la 4 anii, mama lui s-a căsătorit cu un imigrant cubanez, Mike Bezos, care ulterior l-a adoptat.

Despre faptul că a fost înfiat de la 4 ani și a crescut nu cu tatăl său biologic el a aflat abia la 10 ani. Însă atunci nu la îngrijorat acest lucru, pentru el erau mult mai importante notele de la școală.

Este de remarcat faptul că tatăl său biologic nu știa, ce personalitate a devenit fiul său, fiind informat doar după un interviu realizat de Brad Stone pentru cartea "The Everything Store".

Abilitățile sale pentru studii și gândirea diferită Jeff Bezos le-a demonstrat încă din copilărie când a demontat un pat folosind doar o șurubelniță având dorința de a avea un pat pentru maturi.

Principalii oameni care l-au inspirat pe Bezos au fost bunelul și bunica, cu care a petrecut verile de la 4 până la 16 ani. În mod special, bunicul său, la motivat să iubească provocările intelectuale. În timpul unei prezentări din anul 2010 Jeff a povestit o pildă preluată de la bunicul său precum că "este mult mai ușor să fii deștept, decât bun".

De asemenea, Jeff a fost un fan al filmului "Star Trek", chiar gândindu-se să numească Amazon făcând referire la căpitanul Jean-Luc Pikaru - makeitso.com.

MivoCloud

Servere Cloud cu functii de IaaS. Tarif pe ora. Trafic nelimitat. Incearca acum Gratuit.

În copilările Bezos povestea profesorilor săi că viitorul oamenilor nu va fi pe această planetă, dorind să construiască corporații aerospațiale. Amuzant, dar în prezent el a ajuns să conducă compania aerospațială "Blue Origin".

După experiența sa de lucru la McDonald's, într-o vară el a lansat tabăra 'Dream Institute' cu durata de 10 zile împreună cu prietena lui. Ei cereau câte $600 de la fiecare și au reușit să formeze o echipă din 6 membri, iar în lista cărților pentru aceștia era 'Lord of the rings'.

Experiența antreprenorială.
Hypermind

Jeff Bezos a aplicat la Colegiul din Princeton, New Jersey, la facultatea științelor de calcul. După absolvirea Instituției de învățământ, acesta a refuzat ofertele de muncă de la compania "Intel" și "Bell Labs", alăturându-se echipei startup-ului "Fitel". După ceva timp, el a părăsit "Fitel", și aproape că a realizat propriul său startup împreună cu Helmi Minor, care mai târziu a fondat editura CNET.

Hypermind

Dar, Jeff a decis să meargă la Fondul de hedging D.E. Shaw, unde doar în 4 ani a ajuns în calitate de Vice-Președinte. Acest lucru s-a remarcat în viața sa personală, unde a întâlnit-o pe actuala sa soție McKenzi Tatl, care deținea funcția de cecetător științific în cadrul D.E. Shaw.

Amazon
Hypermind

Momentul de întoarcere în viața lui Bezos, a fost anul 1994, când a citit un articol despre creșterea popularității internetului, care timp de un an a demonstrat o creștere de 2300%. Această cifră l-a uimit atât de tare încât deodată a început să gândească cum să aibă și el avantaje de la această ramură.

Încercând să creeze un proiect cât mai potrivit, el a făcut o listă din 20 de categorii de produse, pentru a le comercializa online, astfel cărțile au devenit cea mai bună alegere.

"Atunci când vei avea 80 ani, nici nu te vei întreba, de ce să renuți la o remunerare financiară în mijlocul unui an de lucru, de la o compania de pe Wall Street. Dar analizând acest lucru și anume faptul de a începe ceva revoluționar, au dispărut deodată toate îndoielile." - își amintea Jeff Bezos.

Administratorul Deviz Show la D.E. Shaw a încercat să-l convingă să rămână la serviciu, însă Jeff ferm a decis să înceapă crearea unui startup și să eșueze decât să nu încerce.

Astfel a luat viață compania Amazon. Împreună cu soția sa, Jeff a mers la Texas, au împrumutat automobilul tatălui său și au continuat drumul spre Seattle. În noul loc, Jeff a fondat compania în garaj, locul de început pentru multe startup-uri. Cu toate acestea, majoritatea întrevederilor din cadrul companiei Amazon s-au desfășurat la Barnes & Noble.

În perioada de început, la Amazon se păstra o tradiție frumoasă, să suni la clopot atunci când cineva achiziționa vreun produs. Acest obicei însă a ținut doar câteva săptămâini din cauza lipsei unor pauze între sunetele clopotolui care de altfel încurca procesului de lucru. Din prima lună de la lansarea magazinului online, Amazon a vândut cărți, oamenilor a peste 50 de state și 45 țări diferite, astfel baza de clienți nu înceta să crească.

Compania a devenit publică în anul 1997, fiind una dintre puținele companii care a supraviețuit după criza Dotcom-urilor. Compania se dezvolta pe zi ce trece iar la acel moment deja realiza tot felul de servicii și produse. Pe lista serviciilor erau chiar serviciile de stocare a datelor în cloud și cloud computing.

MivoCloud

Servere Dedicate Personalizate. Trafic nelimitat. Protectie DDoS. IPMI. Suport 24/7/365. Poti adauga RAM, SSD, HDD, IP-uri, hardware RAID etc.

Pentru anul trecut AWS a înregistrat un venit de $8 miliarde, iar în următorul an, a continuat să crească. În general această direcție s-a dovedit a fi foarte promițătoare și anume în domeniul dat Amazon urmărește perspective de creștere majoră.

În cele din urmă Amazon a încercat să lanseze propriul său smartphone, însă consumatorii nu l-au apreciat și acesta nu s-a marcat pe piața online. Cu toate acestea, compania nu și-a pierdut forțele pentru a cuceri și a evolua mai departe pe alte segmente de piață. Până în prezent, compania dezvoltă Amazon Fire TV Stick, cu speranța de a pătrunde pe piața televiziunii. Trebuie de remarcat faptul că aceast segment este unul cu perspectivă și are un viitor luminos, astfel Amazon sperând să ocupe o mare parte din el.

Cum și majoritatea fondatorilor de startup-uri din la acel momen, Bezos s-a dovedit a fi extrem de exigent făță de angajații săi, răbdarea sa fiind la limită atunci când cineva nu-și executa corect obligațiunile de servici. Cerințele și limitările neobișnuite deasemenea nu au fost ocolite, la Amazon era interdicția de a face prezentări în Power Point.

El chiar a început să exerseze înlăturarea problemei date, cu ajutorul unui antrenor specializat. De la toate principiile însă nu s-a refuzat, devenind faimos datorită refuzului de a dezvolta o cultură corporativă și oferirea angajaților diferite beneficii suplimentare sub formă de mese gratuite, ședințe de masaj și multe altele.

Washington Post
Hypermind

În luna august a anului 2013, Bezos a cumpărat publicația "The Washington Post", cu $250 milioane. În doar câțiva ani, numărul de vizitatori la jurnal s-a mărit până la 71,6 milioane de vizitatori unici, depășind considerabil "The New Yor Times".

La moment, ediția ocupă un loc de frunte pe piață, iar pe parcursul acestei perioade The Washington Post a devenit unul din cele mai respectate și căutate surse media. Câteva momente "curioase" îl leagă pe Jeff cu afacerea dată.

Astfel, o dată a zburat cu propriul său avion pentru a aduce înapoi în SUA un reporter de la "The Washington Post", care a fost reținut în Iran.

Blue Origin
Hypermind

Dragostea sa față de cosmos, la motivat să înființeze compania "Blue Origin", care a devenit una dintre primele care au reușit să lanseze o rachetă reutilizabilă.

În 2003 compania a avut doar 10 angajați, dar în ultimii ani Bezos în mod activ dezvoltă această ramură, pentru a concura cu SpaceX creat de Elon Musk. La momentul dat, numărul de angajați a ajuns la peste 600 oameni cu o perspectivă de creștere până la 800, după lansarea unor centre noi de cercetări în Texas.

Blue Origin planifică să trimită în cosmos primii ingineri în anul 2017, iar Jeff împreună cu Președintele "Blue Origin" Rob Meyerson, posibil să meargă în primul zbor în anul 2018.

MivoCloud

Servere Cloud cu SSD. Lanseaza in 9 secunde. Suport gratuit. Alegi fiecare resurs separat (RAM, SSD, CPU, IP). Poti schimba oricand. Poti opri serverul si achiti doar pentru resursele folosite.

Până în prezent, nimeni nu știe exact câte investiții a facut Jeff în această companie, însă conform evaluării unor analitici suma este de aproximativ $500 milioane.

Regula principală a lui Bezos este să nu te oprești să experimentezi pentru a găsi noi soluții, fără a avea frică de vreun eșec.

"Numai prin experimente și decizii îndrăznețe poți să nu ai frică ca o companie își va pierde poziția pe piață și va fi învechită" - a declarat Jeff Bezos într-un interviu revistei "Business Insider".

Hobby și Investiții
Hypermind

Cu astfel de avere nu este surprinzător faptul că Jeff investește activ în proiecte interesante. În anul 1988, el a devenit unul dintre primii investitori ai Google, achiziționând 3,3 milioane de acțiuni a companiei, care în prezent sunt estimate la $2,2 miliarde.

Este cert faptul că el niciodată nu a divulgat informația dacă mai deține careva acțiuni Google după primul IPO din anul 2004.

De asemenea, Bezos a investit $42 milioane într-un proiect de ceas subteran, care trebuie să funcționeze zece mii de ani. Proiectul însuși nu poartă nici o importanță științifică comparativ cu alte proiecte similare cu aceeași sumă investită.

Prietenii lui Bezos vorbesc despre dragostea lui de a zbura, astfel în anul 2003 era pe cât să moară într-un accident aerian, în timp ce conducea un elicopter pe un teren de testare din Texas. Nici acest lucru nu l-a oprit pe Bezos, el continuând să se mai implice în astfel de hobby-uri. Probabil că se conduce după un principiu - "mereu trebuie să experimentezi și să încerci lucruri noi".

MivoCloud

Administrare Server. Administreaza-ti afacerea iar noi serverul. Echipa profesionista disponibila 24/7/365.

  • Tradus și adaptat.
  • Share: