Blog

Startup.
MivoCloud Baner

O conversație cu Jason Lemkin de la SaaStr.

Aceasta este o serie de interviuri concentrate pe poveștile nespuse ale antreprenorilor de succes.

Jason M. Lemkin este co-fondatorul a două startup-uri de succes, unul din ele este EchoSign, care a fost procurat cu 400 milioane dolari de către Adobe. Deasemenea este co-fondatorul a NanoGram Devices, care a fost achiziționat cu 50 milioane de dolari chiar după 13 luni după lansare. Jason acum este un capitalist riscant care a ridicat un fond de 70 milioane de dolari.

El vorbește despre: cum să faci față provocărilor la EchoSign, dificultățile creării unui fond cu capital aventuros, erorile făcute de fondatorii SaaS, angajarea executivilor, și fondarea unei companii astăzi.

Simte-te liber pentru a te abona la portalul de știri LawTrades pentru a primi interviuri pe viitor.

LawTrades: La un stadiu începător al creării Echosign cînd deabia te lansai, care au fost cele mai mari provocări pe care trebuia să le înfrunți și cum ai reușit să o faci?

Web Hosting. 2 GB - 15 Euro/an. Certificat SSL Gratis.

Backup Zilnic. SSD RAID Storage. Trafic nelimitat.

Jason: A fost mult timp în urmă, în apogeul internetului. Cea mai mare provocare l-a care am făcut față 10 ani în urmă cînd începusem, a fost acea că piețile SaaS erau extrem de înguste. Am proiectat 2 milioane de dolari în Calcularea Rății de Renatbilitate în primele 12 luni- în 2006. Credeam că eram un eșec pentru că investisem, dar privind înapoi, pot spune că am muncit bine în primul nostru an. Piețele sunt de 100 ori mai largi astăzi.

LawTrades: Ai ridicat un fond destul de mare vara trecută, cît de dificil a fost? Unde vezi că se îndreaptă cîmpul fondurilor în 2017 pentru investitori și fondatori?

Jason: Să crești un fond de risc este extrem de dificil. Mult mai dificil decît să faci bani fiind un șef executiv. Este o industrie foarte îngustă, și majoritatea capitalului aici merge la fonduri de relansare, nu fonduri noi.

Eu am fost norocos să fiu în stare să cresc cu adevărat un fond mare în doar cîteva luni. În timp ce experiența mea m-a ajutat, susținerea incredibilă pe care am avut-o de la șefii executivi am utilizat-o, și deasemenea co-investitorii mei au fost cei care au făcut diferența. Aici trebuie să aduc o mulțime de mulțumiri. Scorul meu de cîștig promovat a fost extrem de înalt.

LawTrades: Te întîlnești cu o mulțimea de decizii, întîlnești o mulțimea de companii și realizezi o cantitate mare de investiții selective în fiecare an- care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le observi la început la fondatorii SaaS?

VPS Hosting (Server Virtual). De la 3,5 Euro/lună.

SSD RAID Storage. Trafic nelimitat. Virtualizare KVM.

Jason: fiecare face aceleași greșeli operaționale. Angajarea unui vice-președinte pe vînzări nepotrivit este o eroare SaaStr clasică comisă în 70% din cazuri (sau mai mult). Să aștepți prea mult ca să angajezi un vice-președinte de tipul unei oferte de cerere/marketing ( fă asta la 20 mii de dolari venituri recurente lunare, dar nu la 200 mii de dolari venituri recurente lunare.) Angajează un reprezentant ca să începi, nu doi.

La un nivel strategic, fiind un capitalist riscant, o greșeală mare este să nu gîndești suficient de larg. Știu că e aproape banal și iritant să auzi asta, dar deasemenea trebuie să văd cum afacerea ta arată la 300 de milioane de dolari Calcularea Rății de Rentabilitate- nu doar la 3 mii de dolari la Calcularea Rății de Rentabilitate, sau la 300 de mii de dolari.

Trebuie să cred că cel puțin poți fi următorul Zendesk. Dacă nu visezi cel puțin la acest lucru, nu pot investi în tine.

LawTrades: Ai o experiență enormă în angajarea posturilor executive de vînzări și posturi de marketing, ce trebuie fondatorii să caute cînd realizează o angajare cheie de management?

Jason: Angajează pe cineva care a vîndut cu succes la prețul mediu țintă pe parcursul anului trecut. Și referitor la vice-președinți, asigură-te că angajezi pe cineva care cel puțin a angajat și el direct o mulțime de reprezentanți de succes. Nu doar i-a direcționat- dar i-a angajat. Oamenii nu discută suficient cu colegii vice-președintelui pe care l-au angajat. Discută cu membrii echipei lui. Ăsta este un pas de stăruință pe care fondatorii nu-l relizează îndeajuns.

LawTrades: Ce cărți sau alte surse citești, care crezi că vor fi utile pentru fondatori?

Jason: SaaSter de la Imposibil la Inevitabil  Deasemenea, înafară de oamenii SaaS- urmărește și sitește Auren Hoffman (@auren), care a avut 1 miliard de dolari încasări anul trecut. El are una dintre cele mai strălucite minți dintre toți fondatorii pe care îi cunosc. Învăț cîte ceva nou de fiecare dată cînd el scoate un nou articol.

LawTrades: Ai lansa o companie astăzi, cu cunoștințele pe care le ai acum?

Cred că standartele sunt mai înalte de partea dezvoltatorilor. Ai nevoie de o echipă mai bună de ingineri, să rezolvi mai devreme problemele majore. Inteligența artificială sau Studierea Profundă pot suna ca niște jargoane, de fapt asta și sunt. Dar să automatizezi un proces de afacere nu va fi suficient în 2017. Trebuie să faci ceva important cu datele pe care le generezi și le analizezi. Dar asta e mai greu de făcut cu o aplicație -cheie.

Ia-o mai diferit, dacă aplicația ta este doar o tehnică- trebuie să cred că acea tehnică te poate duce la cel puțin 10 milioane de dolari în Calcularea Rății de Rentabilitate. Apoi putem lua 20 de ingineri de la Palantir.

LawTrades: Foarte bine, să punem punct aici. Mulțumesc pentru timpul acordat, Jason!

Jason: Cu plăcere.

Servere Cloud cu functii de IaaS. Tarif pe ora.

Trafic nelimitat. Incearca acum Gratuit.

  • Tradus și adaptat.
  • Share: